El Ombord


Våra båtar innehåller alltmer el och elektronik.

Kursen EL OMBORD som omfattar el, elektronik och nätverk är för dig som inte kan något om elinstallationer på fritidsbåtar. Även du som har en viss kunskap om el kommer lära dig hur du ska tänka när du felsöker och lära dig om viktiga misstag som hobby installatörer ofta gör.

Kursinnehåll

Grundläggande ellära
Vi går igenom begrepp som spänning, ström, energi, effekt, likström och växelström.

El komponenter
Vi tittar på dom olika komponenterna vi har i båten, Batteriet, reläet, säkringar, dioder, resistor, kondensatorer och strömbrytare. Vi tittar också närmare på kablar och hur man dimensionerar rätt kablar och kabelanslutningar.

Mäta och felsöka
Vi tittar på hur man mäter spänning, ström och resistans. Sedan går vi igenom metoder för att felsöka och ni får öva själva på att felsöka.

Batteri och laddning
Vi går igenom batterikretsen, kablar och kopplingar. Vi tittar på laddning via Solcell, vindgenerator, landström, bränslecell och generator. Vi pratar om dom olika laddningsförloppen och urladdning. Vi tittar på olika batterityper som litium, AGM och GEL batterier. Vi pratar om förbrukningsbanken och startbanken.

Marina nätverk
Vi pratar om dom olika nätverken som förekommer på en båt. NMEA 0183 och NMEA 2000 som används för att koppla ihop olika givare och instrument på båtar. Ethernet och trådlösa nätverk för att kunna kommunicera med omvärlden via 4G, 5G och satellit.

Mål
Efter kursen kommer du ha lärt dig hur man räknar ut sin elförbrukning på båten. Du kommer ha förstått vad du ska förbättra på din båt och hur du gör det.

Datum: Lördagen och söndagen den 10-11 Februari 2024 kl. 09:00-17:00
Plats: Sjömansskolan, Långholmen Kursavgift: Ej bestämt
Kursbok 260:- ,köpes vid kursstart. Anmälan på hemsidan.
Ytterligare information: Johan Strömbäck kurskontakt@osk.orgDetaljer

När
  • 09.00-17.00
Var  Sjömansskolan Långholmen
Aktivitet startar  lör 10 feb 2024 (v. 6)
Aktivitet slutar  sön 11 feb 2024 (v. 6)
Kostnad
  • 0,00 kr
Status  Öppen
Bokning
  • Öppen för bokning
Platser 15st
Platser kvar  4 st

Logga in på ditt konto för att anmäla dig till den här aktiviteten

Logga in på ditt medlemskonto
Glömt lösenordet? Bli Medlem!